Ingredientai
- 125 g nesūdyto sviesto
- 100 g cukraus
- 50 g kiaušinių (1 vidutinis kiaušinis)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės pastos
- 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
- 30 g kakavos (kuo didesnio proc.)
- 210 g kvietinių miltų
- Šlakelis pieno (neprivaloma)
Gamybos žingsniai
- Minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų išplakite iki vientisos masės. Plakite tol, kol masė taps puri ir cukrus maksimaliai ištrips.
- Į masę supilkite kiaušinį ir plakite tol, kol masė susijungs ir taps vientisa.
- Suberkite druską, kakavą ir pusę kiekio miltų ir gerai išmaišykite. Tada suberkite likusius miltus, išmaišykite ir minkykite, kol gausite minkštą tešlą. Jei tešla per kieta – įpilkite šiek tiek pieno. Šiame etape galite naudoti stalinį mikserį (pvz. KitchenAid) su K formos antgaliu.
- Tešlą padalinkite po lygiai į dvi dalis ir suvyniokite atskirai į maistinę plėvelę. Palikite šaldytuve 30-60 min atvėsti.
- Atvėsusią tešlą iškočiokite ant kepimo popieriaus arba miltais pabarstyto stalviršio iki 5mm. Norėdami užtikrinti vienodą tešlos storį, naudokite Mooso tešlos liniuotes.
- Prieš spausdami sausainius, iškočiotą tešlą ir formelę padenkite miltais arba kakava – tai palengvins sausainių formavimą. Norėdami gauti geriausius rezultatus, prieš kepdami suformuotus sausainukus atvėsinkite juos šaldytuve.
- Kepkite 170C (kepimo režimas viršus-apačia) apie 10-13 min. Prieš ragavimą leiskite pilnai atvėsti.
Paskutiniai patarimai
- Tešlą galite pasiruošti ir iš vakaro, tiesiog prieš kočiojant leiskite tešlai atšilti kambario temperatūroje. Ar tešla tinkama sausainių formavimui galite spręsti pagal jos konsistenciją – jei tešla trukinėja, dar palaukite.
- Nepavyksta perkelti suformuoto sausainio and kepimo skardos? Tešlą kočiokite tiesiai ant kepimo popieriaus, kurį paskiau perkelkite tiesiai į skardą.
- Nenaudokite miltų, kurių sudėtyje yra kildinančių medžiagų. Tokie miltai bei papildomai naudojama soda ar kepimo milteliai lems sausainių pūtimąsi ir paveikslėlio išsikraipymą.
- Jei tešla limpa prie formelių – nepagailėkite miltų ar kakavos. Formelę merkite į miltus ar kakavą, nupurtykite perteklių ir spauskite tešlą.
- Sausainius kepkite į skardą įtiesdami kepimo popierių arba perforuotą kilimėlį.
- Norėdami išvalyti Mooso sausainių formeles, galite jas pamirkyti šiltame muiluotame vandenyje ir šepetėliu pašalinti tešlos likučius.